Ki Aikido

440px-Ki_obsolete.svg.png

KI Aikido reprezinta Arta martiala desprinsa din Aikido Traditional, fondatorul acesteia din urma fiind Sensei Morihei Ueshiba supranumit O’Sensei.

Practica Coordonarii a fost introdusa pentru a fi studiata prin intermediul tehnicilor de Aikido de catre Tohei Sensei, cel pe care fondatorul Aikido, insusi O’Sensei, l-a insarcinat cu responsabilitatea continuarii si protejarii Artei, dupa moartea sa. La acel moment Tohei Sensei a fost  (si a ramas) unicul caruia i-a fost acordat gradul de 10 Dan de catre chiar O’Sensei.

Ki Aikido studiaza in profunzime principiile Coordonarii mintii si a corpului, iar tehnicile sunt efectuate urmarind intocmai respectarea lor. Astfel, in timp, se vor putea dezvolta perceptii si capacitati latente, invatand despre concepte (pana la un moment dat doar abstracte) cum ar fi existenta Ki -ului Universal si a “Punctului” fara de care starea de Coordonare nu exista. In urma unei practicii sistematice si coerente se va putea obtine un echilibrul mental si emotional sporit, precum si integrarea minte-corp ce ne va sustine starea de calm in actiune si capacitate de reactie imediata, atat de necesare cand ne aflam in situatii dificile si stresante. In final, daca practica continua suficient de mult, putem ajunge chiar sa intelegem intrucatva de ce denumirea acestei Arte  este de fapt Calea Armoniei cu Universul (Ai-Ki-Do).

Am avut "norocul" sa incep aceasta practica, in conditiile in care, inca din copilarie miscarea mi-a fost intrucatva limitata ca urmare a aparitiei peste noapte a unor simptome inflamatoare ce nu au putut fi cu adevarat vindecate.

De ce noroc? Pentru ca alegand sa practic Ki Aikido,  am invatat cu adevarat ca “limitarile"pot fi depasite printr-o practica adecvata si sistematica. Prin studiul Coordonarii combinat cu tehnicile de Ki Aikido, am reusit sa compensez si continui permanent sa depasesc asa zisele limitari fizice si mentale, invatand o miscare naturala, relaxata si in acelasi timp adaptata corpului meu. Practica nu a fost usoara pentru mine, insa experienta acumulata prin depasirea greutatilor, alaturi de increderea uriasa dobandita in capacitatile noastre ca oameni, reprezinta nucleul abilitatilor mele de Instructor. Eu stiu ceea ce pot face elevii mei, cu mult inainte ca ei insisi sa o afle, si am rabdarea necesara sa le fiu alaturi in drumul catre descoperirea propriului lor potential, (asa cum si Instructorul meu a facut-o dealtfel pentru mine). De aceea motto-ul meu va ramane "Daca eu pot, oricine poate”!

Este o practica aparte, cu un set de reguli specifice si o eticheta ce nu mai apartin (din pacate) obiceiurilor din societatea actuala, dar care, odata asumate (si ulterior integrate in viata de zi cu zi) de cei ce isi doresc aceasta practica, ne pot oferi o alta perspectiva asupra vietii.

Predau Ki Aikido din 2001 si practic din 1992 iar intre timp mi-a fost acordat gradul de 5 Dan. Ulterior am obtinut si certificatul de antrenor de Aikido din partea Ministerului Educatiei si Sportului  (in urma absolvirii Scolii de Antrenori IKG Bucuresti Romania)

 

Clasele de Ki Aikido au loc saptamanal lunea si miercurea de la ora 20. Dojo-ul este in incinta Liceului Sportiv Mircea Eliade Bucuresti, adresa Splaiul Independentei 315-317 ( langa IDM si Sema Park)

 

Pentru inscrieri si detalii suplimentare va rog sa scrieti la adresa de email kiaikido.ro@gmail.com, dar ma puteti contacta si prin intermediul formularului de contact direct de pe acest site.

Image by Mattia Serrani